Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Skatteåterbäring – så kan du ta vara på skattepengarna

Ska du få tillbaka på skatten och funderar på vad du ska göra med skattepengarna? För många är skatteåterbäringen ett efterlängtat tillskott i vardagen och något som kan ge ekonomin en extra skjuts. Vår privatekonom Arturo Arques tipsar om vad du kan göra med skatteåterbäringen.

Business woman on her way to a meeting

4 tips på vad du kan göra med skattepengarna

 1. Bygg upp din buffert

  Har du ännu inte en tillräcklig sparbuffert? Då kan det vara klokt att använda skatteåterbäringen för att stärka den. En buffert fungerar som en ekonomisk trygghet som hjälper dig att tackla oväntade utgifter, såsom sjukdom eller oförutsedda kostnader.

 2. Gör dig av med dyra lån

  Använd din skatteåterbäring för att minska eller helt betala av dyra lån och krediter. Höga räntor på smålån och kreditkort kan belasta din ekonomi betydligt varje månad. Genom att minska skulderna frigör du inte bara mer pengar varje månad utan minskar även den totala räntekostnaden. Och du stärker även din ekonomiska stabilitet och finansiella hälsa. 

 3. Stärk upp din ekonomi

  Om du redan har en trygg buffert och inga högräntande skulder kan det vara klokt att investera din skatteåterbäring för framtiden. Behöver du fylla på pensionssparandet? Eller siktar du på att köpa den där efterlängtade stugan? Skatteåterbäring kan vara ett skönt tillskott. 

 4. Unna dig något som gör dig glad

  Om du redan har en trygg buffert, betalat av dina lån och investerat för framtiden - varför inte använda skatteåterbäringen för att unna dig något trevligt? Du kanske kan fylla på semesterkassan? Det kan vara en belöning för ditt hårda arbete eller något som helt enkelt ger dig glädje och lycka.

Börja spara

Kom igång med ett sparande

Låna till fritidshus

Räkna ut hur mycket du kan låna och vad det kommer att kosta.

När kommer skatteåterbäringen? Viktiga datum

- Sista dagen att deklarera är den 2 maj, men för att få eventuell skatteåterbäring redan i april behöver du deklarera tidigare än så. Du kanske också behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid för att undvika att hamna i tidsnöd sista dagen, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

Arturo tipsar om att pensionsspara.

Deklarera senast 3 april

 • Deklarera digitalt.
 • Slutskattebesked: 8-12 april.
 • Skatteåterbäring betalas ut: 9-12 april.

Detta alternativ är för dig som inte ska ändra eller lägga till något i din deklaration. Du får i detta fall tidigare skatteåterbäring. 

Deklarera senast 2 maj

 • Deklarera digitalt eller på papper.
 • Slutskattebesked: 3-7 juni.
 • Skatteåterbäring betalas ut: 7 juni.

Detta alternativ är för dig som behöver ändra eller lägga till något. Som ändring räknas till exempel avdrag för resor - till och från arbetet - eller redovisning av bostadsförsäljning.

Dina skattepengar

Vad är skatteåterbäring?

Du kan få skatteåterbäring om du till exempel har betalat för mycket skatt på dina inkomster året innan. Du kan också få tillbaka på skatten vid avdrag i deklarationen, till exempel för räntekostnader eller andra kostnader.

Andra läste också

 • Deklaration – tips om avdrag och viktiga datum

  Dags att deklarera? Senast den 2 maj 2024 ska deklarationen för 2023 lämnas in. Men det finns några fler datum att hålla reda på – och avdrag gällande deklarationen du kanske kan göra, som du inte vill missa. Vi har listat det du behöver ha koll på.

  Deklaration – tips om avdrag och viktiga datum
 • Rot och rut – så funkar det!

  Vill du anlita professionell hjälp för städning eller trädgårdsarbete? Eller låta proffs renovera ditt badrum? Här är allt du behöver veta när det gäller rot- och rutavdrag!

  Bra att veta om rot och rut
 • Kvarskatt och restskatt - allt du behöver veta

  Att vi betalar skatt i Sverige är ingen överraskning, men vad betyder kvarskatt och är det samma sak som restskatt? När ska det betalas och kan man undvika det? Vi förklarar allt du behöver veta.

  Kvarskatt och restskatt – allt du behöver veta