Hoppa till huvudinnehåll

Juridiska tjänster

2019-04-29-1

Alla behöver juridisk hjälp ibland. Exempelvis när du blir sambo, om du ska skilja dig eller när någon går bort. Juridiska tjänster skapar trygghet för dig samt dina nära och kära. Ta hjälp när det passar dig - i soffan, vid köksbordet eller i hängmattan. Eller tillsammans med vår jurist, i lugn och ro på ett kontor.

Vill du ha juridisk hjälp?

Julia Axelsson

Kontakta vår jurist Julia!

Jula Axelsson
0502-185 02

Som kund i Tidaholms Sparbank kan vi hjälpa dig/er med

 • Att vara sambo liknar äktenskapet men lagen ger inte sambor samma rättsliga skydd som äkta makar. Sambolagen behandlar bara gemensam bostad och bohag som är anskaffad för gemensamt bruk. 

  Läs mer om samboavtal

 • Om man inte har ett äktenskapsförord så delas värdet av all egendom lika vid en skilsmässa eller om någon av er avlider. Detta oavsett vem som köpt egendomen eller sparat ihop pengarna. För att undgå bodelningsreglerna behöver ni skriva ett äktenskapsförord där ni bestämmer vad som ska vara enskild egendom.

  Läs mer om äktenskapsförord

 • Att skänka bort saker är, juridiskt sett, inte helt enkelt. Är gåvan ett förskott på ett arv och ska det räknas som enskild egendom? Vissa gåvor måste vara skriftliga, andra inte.

  Läs mer om gåvobrev

 • Ett testamente är en handling där du anger vem som ska ärva dina ägodelar när du är död. Ett testamente både kompletterar och ersätter arvsreglerna i lagen.

  Läs mer om testamente

 • Innan dödsboets tillgångar kan skiftas ska alla eventuella skulder, kostnader för begravning etc betalas. När skulder och kostnader betalats delas tillgångarna mellan arvingar och testamentstagare.

  Läs mer om arvskifte

Anhörigbehörighet

Du som anhörig till en person som blivit sjuk kan under vissa omständigheter ha rätt att få hjälpa personen som drabbats med att betala personens räkningar. Vill du som anhörig betala räkningar för någon som är kund i Tidaholms Sparbank gör du det med hjälp av blanketten nedan.

 

Betaluppdrag för anhörig

 

Om ni är flera anhöriga kan ni under vissa omstädigheter behöva ha en fullmakt.

 

Fullmakt för anhöriga vid bankaffärer

 

För mer information, läs här.